Memento (mori)

Zowaar alweer een zonnige dag en ik zit op mijn balkon te schrijven.
De man die hier zeker driemaal per week zijn Tai chi beoefent in de ‘arena'(binnenplein) van ons grote flatgebouw is weer klaar en zojuist op zijn fiets gestapt.
Ik zie hem dit al twee jaar doen en verbaas me over het feit dat hij nooit de hele vorm draait- alleen maar stukjes. Hij is er vaak wel meer dan een uur, dus waarom zou je dan niet de hele vorm draaien , dan is het ook ‘af’ en kun je gaan.
Maar ja, ik ben de toeschouwer met vergelijkbare Tai chi ervaring ,alleen uiteraard niet met vergelijkbare beleving. Want zijn beleving tijdens het uitvoeren en mijn beleving van het toekijken zijn van totaal verschillende orde.
Zo werkt dat nu eenmaal, ook als je ziek bent en weet dat je niet meer beter wordt en een ander zonder ziekte en aanverwante voorkennis naar je kijkt.

Nu betrap ik mezelf er steeds vaker op dat ik niet alleen veel dingen vergeet (lange termijn geheugen) maar eigenlijk erger nog, dat herinneringen vervagen en verdwijnen. En hoezeer ik ook mijn best doe om dat terug te halen; het gaat niet. Als in een album met sterk vergeelde foto’s waarvan zelfs de contouren niet of nauwelijks meer zichtbaar zijn.
Eerst schrok ik daarvan, maar wat wel overblijft is een gevoel, soms zo sterk dat ik weet hoe ik me bij een bepaalde gebeurtenis heb gevoeld;dat kan ik dan zowat helemaal herbeleven. En soms voel ik helemaal niks. Ik ga er dan maar vanuit dat het niks speciaals is geweest of dat ik me er verder geen zorgen over hoef te maken.

Uiteraard heb ik hier over nagedacht, over wat de betekenis van het vergeten kan zijn. Ik heb het een tijdje aan de medicijnen geweten (overigens wel een bekende bijwerking), maar volgens mij is het onderdeel van het proces: je hoeft niets meer te onthouden- er komt gewoon ruimte om te zijn.
Want (over)leven is al zwaar genoeg.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Leven. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s